Răsfăț de primăvară cu vinurile Hyperion & Byzantium și spumantele Rhein Extra

Daniel Borteanu, somelier @ Alexandrion Group

Primăvara este sezonul noilor începuturi și a sărbătorii renașterii. Este anotimpul în care natura reînvie, la fel și simțurile noastre, ale tuturor. Este perioada în care oricare bărbat simte mai mult ca oricând nevoia să le arate femeilor importante din viața lui cât de mult înseamnă pentru el și orice doamnă și domnișoară va aprecia un răsfăț. Iar când vine vorba de răsfăț, ce poate fi mai indicat decât unul culinar, îmbogățit de aroma și desfătarea unui vin care să le încânte simțurile?

Așa că la început de primăvară, vin în întâmpinarea voastră cu trei sugestii de preparate culinare numai bune pentru a le încânta și alinta pe doamne. Iar pentru ca experiența să fie completă și să fie și pentru încântarea noastră, a domnilor, recomand să le încercați cu vinurile liniștite Byzantium, Hyperion Exclusive și spumantele Rhein Extra din Dealul Mare.

Dacă vreți să pregătiți o seară de răsfăț, vă recomand să deschideți cina cu “Tagliatelle cu fructe de mare”. La acestea merge un pahar efervescent cu spumant Rhein Extra Imperial Brut. Un deliciu, vă spun! Tagliatellele, am ales să le gătesc fără sos de roșii. În schimbul roșiilor, am adăugat smântână lichidă, iar ca asocierea să se potrivească și mai bine cu vinul spumant, am adăugat puțină pastă de ardei iute. Personal, la așezarea în farfurie, îmi place ca parmezanul să fie din belșug, pentru a îmbogăți și mai mult aromele.

Citește rețeta de Tagliatelle cu fructe de mare >>

Pentru această asociere am ales spumantul Rhein Extra Imperial Brut, în primul rând, pentru că este cel mai vechi spumant care se produce în România. Iată și un subiect savuros de conversație la cina festivă: Pivnițele Rhein & CIE au fost înființate în 1892 la Azuga și, de atunci până în prezent, spumantul se produce neîncetat prin metoda tradițională. A doua fermentare are loc în sticlă și, deși pare de necrezut, sunt oameni în cramă, care rotesc sticlele una câte una, în fiecare zi.

Spumantul Rhein Extra Imperial Brut a fost medaliat cu argint la Barcelona, în cadrul competiției “50 Great Sparkling Wines 2014“și “la International Wine Contest Bucharest 2014”. El este obținut din struguri din soiul Chardonnay, are o culoare asemenea aurului alb, este puternic floral, cu note de citrice. În gust găsim o armonie plăcută între note de piersici, pere și migdale, gust fructuos și proaspăt, învelit într-o cremozitate subtilă. Perlajul este fin, dar foarte persistent.

Cremozitatea subtilă și perlajul persistent al spumantului se completează foarte bine cu tot ceea ce conține picant, ca și în cazul tagliatellelor cu fructe de mare cu sos de smântână, ușor picant și parmezan ras.

De asemenea, este important de menționat că spumantele sunt băuturi cu care poți să începi o masă, să continui pe durata ei, dar se potrivesc și la desert.

Și dacă seara a început delicat, merită să păstrăm linia fină și ușoară, atât la felurile pregătite cât și la vinul pe care îl alăturăm acestora. Pentru a doua sugestie am ales întâi vinul și după aceea m-am hotărât cu ce fel de mâncare să îl asociez. A fost ușor, mai ales că este o tendință în creștere, atât locală cât și internațională, și am ales rosé-ul din gama Byzantium.

Asocierea nu a fost greu de făcut, de aceea vă recomand să îl asociați cu o salată “Niçoise cu ton”. Originară din orașul Nice, este una dintre cele mai hrănitoare și versatile salate. Puteți înlocui tonul cu alt pește sau chiar cu pui. O alternativă pe măsură este salata de pește cu cartofi. Pentru Byzantium Rosé aleg rețeta clasică cu ton. Datorită bogăției de ingrediente se potrivește foarte bine cu vinul ales de mine.

<< Citește rețeta de Salată de pește cu cartofi

Byzantium Rosé este vinificat dintr-un strugure numit Shiraz, sau Sirah cum este cunoscut în sudul Franței. Un strugure roșu ce amintește de fructe negre de pădure, condimente, tutun, fum și ciuperci. Drept condiment, vă spun, că tipicitatea lui cea mai mare sunt notele de piper. Dacă trebuie să comparăm Shiraz cu alți struguri roșii, acesta este apropiat de Cabernet Sauvignon sau Merlot. Asta înseamnă că nivelul de acid tanic este peste medie, având ca rezultat un vin de o eleganță și longevitate extraordinare.

La vinul Byzantium Rosé, culoarea este roz somon, cu arome proaspete și delicate de fructe de pădure, vișine, căpșune și zmeură. În gust regăsim note florale și tușe de ardei roșu. Post-gustul este lung și persistent. Cu toate aceste note, sper, că acum înțelegeți de ce am preferat salata “Niçoise cu ton”.

În general, un vin rosé reușit poate fi băut ca atare fără a fi asociat cu mâncare, dar merge foarte bine cu o gamă largă de produse culinare pe bază de cărnuri, legume sau chiar cu pizza vegetariană. Voi reveni mai pe larg în viitor cu mai multe detalii despre vinurile rosé.

Dacă la felul principal, preferați un preparat mai consistent, atunci vă fac o a treia recomandare care este și mai interesantă. Pentru aceasta am ales un vin nou lansat. Este vorba despre Tămâioasa Românească, vinificat în sec, din gama Hyperion Exclusive. Pentru asociere, de această dată am fost un pic îndrăzneț și am ales “Rață cu portocale”.

Anul 2021 a reprezentat primul an de productie al vinului Hyperion Exclusiv Tămâioasă Românească. Totodată a fost pentru prima oară când oenologul cramei a vinificat strugurele Tămâioasă Românească în sec, în tancuri de inox, printr-un proces mai lung față de alte vinuri, la o temperatură controlată.

Citește rețete pentru Rață cu portocale >>

Strugurele Tămâioasă Românească este foarte aromat cu multe note de de fructe, mai ales exotice, dar și note florale. Una dintre note, care iese în evidență la degustare, este cea de miere. Buchetul este puternic, bogat în fructe tropicale cu arome de anason amestecate cu fructe confiate, dulciuri cu miere, citrice și arome balsamice. La nivel palatal este mătăsos și proaspăt datorită texturii dense. Aromele arată intensitatea fructelor tropicale și a florilor albe. Aromele și aciditatea medie a acestui vin îl recomandă pentru carnea de rață cu sos de portocale, pentru un bun echilibru al gustului.

Dacă după toate aceste preparate mai este loc și pentru desert, vă las pe fiecare dintre voi să completați meniul, în funcție de preferințele doamnelor pentru care pregătiți aceste delicii culinare.

 

Primăvara înseamnă înnoire si schimbare. De aceea, vă îndemn să mergeți la cumpărături însoțiți de doamnele pentru care veți găti și să încercați rețetele de mai sus alături de vinurile recomandate. Întotdeauna mâncarea și vinul au adus oamenii împreună, stârnind multă veselie și zâmbete.

 

Vă doresc o primăvară cu multe zâmbete!

Lasă un răspuns